Welcome to Our Website

Uyandığımızda Neden Yüzümüz Davul Gibi Şişiyor? Sebeplerini Öğrendikten Sonra Yüzünüzün Alacağı Hâl Değişecek

Uykudan yeni uyanmış olmanın o ferahlığını hissetmeye çalışırken yüzümüzdeki bu değişim bizi rahatsız eder.

Eğer güne davul gibi şişmiş bir yüzle başlıyorsanız altında birçok sebep olabilir.

Vücudun sıvı dengesi

Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşuyor ve suyun dağılımı gün boyunca değişiyor. Gece boyunca yatar pozisyonda olduğumuz için yer çekiminin etkisi vücuttaki sıvıların baş ve yüz bölgesinde toplanmasına neden oluyor.

Hâl böyle olunca da sabahları yüzümüzde ve göz çevremizde belirgin bir şişkinlik oluyor. Özellikle tuzlu yemekler yedikten sonra ya da yeterince su içmediğimizde bu şişlik daha belirgin olabiliyor.

Lenfatik sistem ve uyku pozisyonu

Vücudumuzdaki sıvıları ve toksinleri temizlemekle görevli lenfatik sistem, uyku sırasında daha yavaş çalışıyor ve sıvılar yüz bölgemizde birikiyor. Uyku pozisyonumuz da bu şişkinlik üzerinde etkili. Özellikle yüzüstü ya da yan yatarken yüzümüzde daha fazla sıvı birikimi mümkün hâle geliyor.

Hormonal değişiklikler

Uyku sırasında vücudumuz çeşitli hormonlar salgılıyor ve bu hormonlar vücut sıvılarının dağılımını etkileyebiliyor. Örneğin, stres hormonu olarak bilinen kortizolün seviyeleri sabahları yüksektir ve sıvı tutulmasına neden olabiliyor.

Kadınların hormonal döngüleri de yüz şişkinliğine yansıyabiliyor. Özellikle regl dönemi öncesi hormon seviyelerindeki değişimler, vücudun su tutmasına neden oluyor ve bu da yüz şişkinliği olarak kendini gösteriyor.

Toksin birikimi

Vücudumuz gece boyunca dinlenirken, hücrelerimiz de kendilerini onarıyor ve toksinleri temizliyor. Ancak bu toksinlerin atılımı her zaman mükemmel işlemiyor ve bazıları yüz bölgesinde birikerek şişkinliğe yol açıyor. Özellikle yetersiz uyku, alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bu durumu daha da kötüleştirebiliyor.

Tüm bunların yanı sıra…

Eğer gece boyunca ağlamışsanız, bazı cilt bakım ürünlerini kullanmış ve hele bir de bunlarla uyuyakalmışsanız da yüzünüz şişebiliyor. Bazı rahatsızlıklar da sabahları sizi podifik yüzle uyandırabiliyor.

Arpacık gibi göz enfeksiyonları, penisilin gibi ilaçlara verilen reaksiyonlar etkili olurken eğer yakın zamanda baş, burun ve çene ameliyat gibi operasyonlardan birini geçirdiyseniz muhtemelen zaten yüzünüz şişecektir.

Mevsimsel alerjiler, sinüs enfeksiyonu ve diş apnesi de sabah şiş yüzle uyanmanızın nedenleri arasında yer alıyor.

Ne yapmalısınız?

Gün boyunca yeterince su içerek vücudunuzun sıvı dengesini koruyabilir, fazla tuz tüketimini azaltabilirsiniz. Başınızı biraz daha yüksek tutarak uyumak ise sıvı birikimini azaltabilir. Sabah uyandığınızda soğuk kompres yaparak da kan damarlarını daraltabilir, şişkinliği indirebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi sabahları şişik yüzle uyanmanın ardından birçok faktör bulunuyor ve bu durum genellikle geçici ve zararsız oluyor. Ancak bazı önlemleri alarak sabahları daha ferah ve taze bir yüzle uyanabilirsiniz.

Kaynaklar: Health, Vogue, Huff Post

Bunları da öğrenmek isteyebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir